Loading...

Apatit

VZHLED:

Matný, někdy průsvitný, podobný sklu, šestistěnné krystaly různých velikostí. Často ohlazené. Modrý je snadno dostupný, žlutý jen vzácně.

Žlutý, zelený, šedý, modrý, bílý, fialový, hnědý, rezavý.

VÝSKYT:

Mexiko, Norsko, Rusko, USA

 

VLASTNOSTI:

Podporuje filantropické sklony a vzbuzuje touhu po službě druhým. Je naladěný na budoucnost, ale přesto dokáže spojovat člověka s jeho minulými životy. Je zdrojem psychických darů a duchovního naladění, prohlubuje meditaci. Napomáhá komunikaci a sebevyjádření ve všech rovinách.

Zvyšuje motivaci a vytváří rezervy energie. Vyvolává otevřenost, usnadňuje kontakt s ostatními lidmi, podněcuje k otevřenému jednání. Potlačuje lhostejnost a nepřátelství. Odstraňuje negativní postoje. Pomáhá hyperaktivním a autistickým dětem.

Povzbuzuje tvůrčí schopnosti a intelekt. Pročišťuje zmatky a spory,pomáhá získávat informace, jichž lze využít k osobnímu i společnému prospěchu. Rozšiřuje vědomí, otevírá cestu pravdě. Tiší lítost, apatii a zlost. Snižuje podrážděnost a překonává citové vyčerpání. Odstraňuje zklamání a podporuje vášeň, v níž není přítomna vina.

 

ZVLÁŠTNÍ BARVY:

Kromě základních druhových vlastností mají následující barevné variantyještě tyto dodatečné rysy:

Modrý apatit prospívá při pronášení veřejných projevů, podporuje komunikaci uvnitř skupiny, působí blahodárně na srdce a stavy citové nevyrovnanosti.

Žlutý apatit účinně odstraňuje jedovaté látky, odvádí z těla stagnující nečinnou energii. Působí léčebně na syndrom trvalé únavy, deprese a pomáhá překonávat nedostatek koncentrace společně s nedostatečnou schopností učit se a špatným trávením. Odstraňuje celulitidu, léčí játra, slinivku břišní, žlučník a slezinu. Neutralizuje nahromaděnou zlost. Elixír ze žlutého apatitu potlačuje chuť k jídlu.

 

 

Zdroj: Kameny od A do Z - Judy Hallová