Loading...

Citrín


VZHLED:

Žlutý s nahnědlými místy nebo kouřově šedohnědý. Průhledné krystaly všech velikostí. Často v podobě geod, hroznů nebo trsů. Na slunci citrín bledne.

Přírodní citrín je poměrně vzácný; pod označením citrín se často prodává za tepla opracovaný ametyst.

VÝSKYT:

Brazílie, Rusko, Francie, Madagaskar, Velká Británie, USA

VLASTNOSTI:

Funguje jako účinný čistič a regenerátor. Svému majiteli předává teplo, energii a velice zvyšuje jeho tvůrčí schopnosti.

Pohlcuje, proměňuje, rozptyluje a uzemňuje negativní energii, díky čemuž má mimořádný ochranný účinek na životní prostředí, ve kterém se jeho majitel pohybuje. Přináší energii do všech úrovní života. Ochraňuje auru, funguje jako systém včasného varování, čímž poskytuje svému nositeli vždy dostatek času k akci na vlastní obranu.

Je jedním z kamenů hojnosti. Učí, jak k sobě přilákat bohatství a prosperitu společně s úspěchem a všemi dobrými a příjemnými věcmi, které svět nabízí. Citrín je šťastný, štědrý kámen, který vás bude ponoukat, abyste se o všechno rozdělili - ale současně vám dopomůže žít v hojnosti. Melancholie a negativní emoce nemají v jeho blízkosti místo.

Pomůže při urovnávání vztahů ve skupinách či v rodině, kde vládnou spory.

Napomáhá, abychom se přijali takoví, jací jsme. Dodává sebedůvěru a potlačuje sebezničující sklony a přecitlivělost, zejména na kritiku okolí. Posiluje individualitu, zvyšuje motivaci, podněcuje tvůrčí schopnosti a sebevyjádření.

Současně sami získáme schopnost konstruktivní kritiky. Pomáhá rozvíjet pozitivní postoje, pohlížet optimisticky do budoucnosti a jít dál s proudem času místo ohlížení se zpět. Pomáhá těšit se z poznávání nového, umět prozkoumat každou možnost a najít nejlepší možné řešení.

Posiluje koncentraci a dodává mysli nové síly. Výborně funguje při překonávání depresí, obav a fobií. Nastoluje pocit vnitřního klidu. Napomáhá strávit nové informace, analyzovat situaci a zvolit pozitivní směr dalšího postupu. Pomáhá překonat problémy se slovním vyjadřováním myšlenek a citů.

Vnáší do života potěšení a radost. Pomáhá zbavit se negativních vlastností, strachu a obtěžujících pocitů ukrytých v hlubinách osobnosti. Pomůže překonat strach z odpovědnosti a zastavit projevy vzteku. Pomáhá najít citovou rovnováhu.

Výrazně pomáhá lidem, kteří jsou obzvláště citliví na stav životního prostředí a na vlivy okolí.

 

 

Zdroj: Kameny od A do Z - Judy Hallová