Loading...

Jaspis

VZHLED:

Matný, se vzorem. Často omletý vodou nebo jinak vyhlazený.

Červený, hnědý, žlutý, zelený, modrý, fialový.

VÝSKYT:

Po celém světě

 

VLASTNOSTI:

Proslul jako „nejlepší živitel". Nabízí oporu a pomoc ve stresu, přináší klid a uvědomění celku. Připomíná lidem, aby si vzájemně pomáhali.

Zajišťuje ochranu a uzemňuje energie těla. Pohlcuje negativní energii. Udržuje vyvážený poměr mezi složkami jin a jang. Odstraňuje z prostředí elektromagnetické i jiné znečištění včetně radiace. Pomáhá při proutkaření.

Přináší svému nositeli odhodlání k naplnění všech záměrů. Dodává odvahu pronikat důrazně ke kořeni problému. Podněcuje čestné chování k sobě samému. Nabízí pomoc během konfliktů.

Napomáhá při rychlém uvažování. Zvyšuje organizační schopnosti a schopnost posuzovat věci jako celek. Povzbuzuje rozvoj představivosti a proměnu myšlenek v činy.

Prodlužuje sexuální rozkoš. Přináší pomoc během dlouhodobých nemocí nebo hospitalizace a dodává tělu energii.

 

ZVLÁŠTNÍ BARVY A TVARY:

Kromě společných druhových vlastností dodávají následující barvy jaspisu tyto rysy:

Modrý jaspis vás spojí s duchovním světem. Podporuje činnost krční čakry, vyvažuje energii jin a jang a udržuje rovnováhu aury. Tento kámen dokáže dodávat energii během léčby degenerativních chorob, vyrovnává nedostatek minerálů.

Hnědý jaspis (včetně obrázkového jaspisu) je spojen se zemí a rozvíjí ekologické vědomí. Výsledkem je, že přináší stabilitu a vyrovnanost. Pomáhá při odstraňování geopatogenních zón či stresu vyvolaného znečištěním životního prostředí. Umožňuje hlubokou meditaci, soustředění i návraty do minulých životů. Dokáže odhalit karmické příčiny současných událostí. Zlepšuje noční vidění, podněcuje k astrálním cestám a rozvíjí činnost zemské čakry. Stimuluje činnost imunitního systému, odstraňuje z těla nečistoty a jedy a povzbuzuje činnost čisticích orgánů, léčí kůži. Dodává sílu při rozhodnutí skoncovat s kouřením.

Zelený jaspis uvádí do rovnováhy ty části života, které by mohly škodit druhým. Hojí poškození kůže a zastavuje krvácení. Léčí nemoci horní poloviny těla, zažívacího traktu a orgánů, které zbavují tělo škodlivých látek. Odstraňuje z těla toxiny a hojí záněty.

Fialový jaspis odstraňuje protiklady.

Červený jaspis (včetně brekciového jaspisu) dodává jemné podněty. Uzemňuje energii a napravuje nepříznivou situaci. Vynáší na světlo problémy ještě dřív, než se příliš rozrostou, a nabízí vhled do těch nejobtížnějších situací. Představuje ideální „korálek nářků", který dokáže uklidnit rozbouřené city, pokud si s ním pohráváme. Vsuneme-li jaspis pod polštář, pomáhá rozpomenout se na obsah snů. Čistí a stabilizuje auru a posiluje hranice osobnosti. Přináší zdraví a sílu a odstraňuje jedovaté látky z oběhového systému, krve a jater. Odstraňuje zablokování v játrech a cévách.

Žlutý jaspis nabízí ochranu během duchovní práce a běžného fyzického cestování. Přivádí pozitivní energii, umožňuje lidem cítit se lépe a dodává energii systému žláz s vnitřní sekrecí. Odstraňuje z těla jedovaté látky, léčí trávení a žaludek.

Černý jaspis (basanit) slouží jako kámen k věštění. Dokáže vás uvést do hlubokého stavu změněného vědomí a přináší prorocké sny a vize.

Australský jaspis (mookait) má v sobě jak touhu po nových experimentech, tak i hluboký klid, jenž pomáhá čelit jejich důsledkům. Pomáhá s přizpůsobením se. Ukazuje všechny možnosti a pomáhá při výběru té jediné správné. Dokáže stabilizovat tělo po fyzické stránce: upevňuje imunitní systém, léčí zranění a čistí krev.

Obrázkový jaspis (viz hnědý jaspis) bývá někdy označován za „Matku Zemi hovořící ke svým dětem". Nese v sobě poselství, jež vypráví prostřednictvím obrázků z minulosti - srozumitelné ovšem pouze těm, kdo je dokážou dešifrovat. Vynáší na hladinu skrytý pocit viny, závist, nenávist a lásku; vše, co zůstává za normálních okolností potlačeno, lhostejno, zda to pochází ze současného nebo minulého života. Jakmile se podaří odhalit cokoli, co nás utlačuje, lze na to pohlížet jako na poučení pro další cestu vpřed. Tento kámen v sobě nese smysl pro harmonii. Přináší klid a odstraňuje strach. Podněcuje činnost imunitního systému a čistí ledviny.


Jaspis Dalmatin

VZHLED:

Skvrnitý kámen - bílý s černými a hnědými skvrnami.

VÝSKYT:

Mexiko

 

VLASTNOSTI:

Otevírá základní, sakrální a zemské čakry, čímž poskytuje duši pocit živočišnosti a připomíná, že jste duchovní bytost na lidské cestě. Je to ochranný kámen a říká se, že v blízkosti nebezpečí varovně zní.

Umožňuje za všech okolností zachovat klid.

Posiluje smysl pro humor, pomáhá při depresi a vyčerpání energie. Protože obsahuje turmalín, rychle odvrací negativní energii a zastaralé vzorce.

Umožňuje vyvarovat se zbytečného rozpitvávání a posune nás v životě kupředu, ale současně naznačuje, že za určitých okolností je vhodné o případném počínání přemýšlet a pečlivě si ho naplánovat.

Povzbuzuje věrnost a harmonizuje emoce. Překonává nutkání plánovat pomstu, která by vám spíš ublížila.

Je považován za prospěšný pro zvířata a atlety. Velice svědčí dětem a je obzvlášť vhodný v noci pro zajištění klidného spánku bez nočních můr.

 

 

Zdroj: Kameny od A do Z - Judy Hallová