Loading...

Karneol

VZHLED:

Malé průsvitné kamínky, často omleté vodou nebo rozbité na zlomky.

Barva červená, oranžová, růžová, hnědá.

VÝSKYT:

Velká Británie, Indie, Česká republika, Slovensko, Peru, Island, Rumunsko

 

VLASTNOSTI:

Uzemní nás a ukotví v současné realitě. Jedná se o stabilizující kámen s vysokou energií. Výborně obnovuje vitalitu, motivaci a účinně stimuluje tvořivé schopnosti. Vhodný pro dramatické situace.

Dokáže čistit jiné kameny.

Propůjčuje schopnost vyrovnat se s průběhem životního cyklu a zahání strach ze smrti. Ve starověku se používal k ochraně mrtvých na jejich cestě do zásvětí. Dodává odvahu, přináší pozitivní pohled na život, rozhání apatii a motivuje k úspěchu v podnikání i dalších oblastech.

Je užitečný při překonávání závislostí všeho druhu. Pomáhá získat víru v sebe sama stejně jako v to, co vnímáme kolem sebe. Dodává sílu k vytrvalému jednání.

Zlepšuje schopnost analýzy a přináší jasnější vnímání okolního světa. Při meditaci odstraňuje rušivé myšlenky a pomáhá naladit denní snění na všední realitu. Přináší ostřejší koncentraci a odhání duševní apatii. Je mocným ochráncem před závistí, vztekem a zlobou - ať už vaší vlastní, nebo ze strany jiných lidí. Utišuje zlost a brání vzniku negativních citů, jež nahrazuje láskou k životu.

 

ZVLÁŠTNÍ BARVY:

Kromě společných druhových vlastností dodávají další barvy kameni ještě následující rysy:

Růžový karneol zlepšuje vztahy mezi rodiči a dětmi. Pomáhá obnovovat vzájemnou lásku a důvěru narušenou předchozími urážkami či hrubým zacházením.

Červený karneol přináší teplo a dodává energii. Je mimořádně důležitý při boji se stagnací a pro povzbuzení ducha i těla.

 

 

Zdroj: Kameny od A do Z - Judy Hallová